Skip to main content

Trico Garden

Nu är våren på gång och de första lökväxterna är redan på väg. Antingen planterade du blomsterlök i höstas eller så har du sådana arter och sorter som återkommer av sig själva, och kanske till och med blir fler från år till år. Till de pålitligt återkommande vårlökarna hör vanliga vårblommor som snödroppar, blåstjärna och vårstjärna, men också mindre vanliga som olika s.k. botaniska tulpaner. Vildtulpan, Tulipa sylvestris, blir 20-40 cm hög med en eller två gula blommor på varje stjälk. I knoppstadiet hänger de nedåt, men lyfter efterhand upp blommorna mot solen. Den kommer från södra och centrala Europa, men hade redan på Linnés tid förvildat sig i Sverige. Den trivs bäst på lite torrare, gärna kalkrik, mark och kan växa även i halvskugga. Vildtulpanen kan föröka sig på egen hand i trädgården, både med självsådd och sidolökar.

En annan mycket lättodlad och tacksam art är flocktulpanen, Tulipa tarda. Den blir bara 10-15 cm hög och kan ha 5-6 blommor på varje stjälk. Kronbladen är gula med vita spetsar. Även flocktulpanen sprider sig med frön och sidolökar, men är lite mer krävande vad gäller vatten och näring än vildtulpanen. I exempelvis en perennplantering brukar flocktulpanen fungera utmärkt, där kan den komma fram och blomma tidigt på våren innan perennerna har kommit igång. När sedan tulpanerna har blommat över så kommer perennerna och tar över under resten av säsongen, och döljer då de vissnande tulpanbladen.

När lökväxter och vårblommor av olika slag börjar visa sig i parker, kyrkogårdar och hemma i trädgården, så dyker det även upp de som gärna vill äta upp dem. Rådjur gillar tulpaner, krokus, rosor och mycket mer. Kungsängslilja och kejsarkrona brukar klara sig betydligt bättre. De flesta växter som tillhör släktet Ranunculacae är mer eller mindre giftiga och brukar därför väljas bort av de vilda djuren. Dit hör bland annat julrosor och sippor av olika slag.

Buskar och träd som rådjuren helst inte äter är korneller, hortensia, bambu, gullregn, häggmispel och aronia. Däremot är det inte ovanligt att rådjuren förstör små träd och buskar när de fejar hornen på våren. Rådjur kan stoppas med höga och täta staket, men det är inte alltid praktiskt möjligt. Då är det ofta bättre att försöka hindra dem på annat sätt.

Trico Garden är både enkel och effektiv att använda då djuren reagerar på produktens lukt och smak. Den är lätt att använda, blanda ut med vatten och behandla växterna med en sprayflaska, och läggs på så fort lökväxterna kommer upp på våren. Den aktiva substansen i Trico Garden är en emulsion av fettsyror från får och är resultatet av många års forskning och vidareutveckling. Trico Garden fungerar avskräckande även för fejande råbockar. Trico Garden är godkänd för användning i ekologisk och KRAV-godkänd produktion.

Läs mer om Trico Garden.