Skip to main content

Skapa blomstrande vårtecken i trädgården

Varma solstrålar, snödroppar, tulpanhav och spirande grönska. Efter månader i mörker finns det hos många en stark längtan efter vårtecken. Varje svällande knopp blir en symbol för hopp och en ljus framtid. Vi möter Trädgårdsarkitekten Johanna Erlandsson som tipsar om hur du kan skapa en vacker och hållbar trädgård med vårlökar. 

När jag planerar för vårlökar ser jag till att välja narcisser och fleråriga tulpaner som ger en ljuvlig blomning under lång tid och i flera år framöver. I handeln benämns oftast fleråriga tulpaner för botaniska. Utöver dem väljer jag ofta någon extra magnifik ettårig tulpan.

Tulpaner och narcisser blir vackrast att plantera i grupp med olika blomningstid. I gräsmattan sätter jag snödroppar och krokus i klungor. En annan återkommande favorit är allium – en bollformad färgklick i rabatten.

När lökarna börjar komma upp ur jorden kan du strö ut blodmjöl innan blomningen för att ge extra näring.

”Rådjur må vara söta, men inte i trädgårdar med hundra tulpaner i magen.”

Rådjur må vara söta, men inte i trädgårdar med hundra tulpaner i magen. Många av mina kunder hör desperat av sig och berättar om stora problem med vilt som äter upp växter och förstör deras trädgårdar. Jag rekommendera dem då att använda Trico Garden som jag själv har goda erfarenheter av. Det är naturligt, enkelt att använda och framför allt effektivt.

När tulpanerna vissnat klipper jag bort blomknoppen så näring går tillbaka till löken. Jag virar ihop de gulnande bladen och petar in dem under perennerna, då slipper rabatten se skräpig ut med vissna blad. Ett bra tips är att samplantera lökar med marktäckande perenner som döljer bladen exempelvis astillbe, kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, höstanemon och funkior, berättar Johanna Erlandsson.

 

I trädgårdsarkitektens Johanna Erlandssons privata trädgård finns både ettåriga tulpaner och mängder av den fleråriga favoriten Queen of night.

”Många av mina kunder hör desperat av sig och berättar om stora problem med vilt som äter upp och förstör deras trädgårdar. Jag rekommendera dem då att använda Trico Garden som jag själv har goda erfarenheter av. Det är naturligt, enkelt att använda och framför allt effektivt.”